Науково-методична проблема школи

Формування ключових компетенцій учнів на основі використання методів активного навчання

субота, 12 березня 2016 р.

Яценюк каже про 100 опорних шкіл вже цього року

Загалом в поточному році в Україні має відкритись 100 базових опорних шкіл. Про це під час свого виступу в програмі «10 хвилин з Прем'єр-міністром» заявив Арсеній Яценюк.



«Освіта наших дітей, які є майбутнім нашої країни. Базова середня освіта – це те, що створює фундамент для майбутнього держави, і це те, що дасть можливість нашим дітям отримувати якісну середню освіту, здати зовнішнє незалежне оцінювання, вступити до вищих навчальних закладів, отримати якісні знання, а потім професію і роботу», - сказав прем’єр.

За його словами, зараз державі необхідно турбуватися саме про середню школу.

«Загалом у нас в середній школі навчається близько 4 мільйонів дітей. 17 тисяч шкіл і майже півмільйона вчителів дають можливість нашим дітям отримати знання. Але я поставив би основний критерій знань – це якість. Саме для того, щоб середня освіта стала якісною, Уряд запропонував новий проект – новий проект так званих опорних шкіл», - зазначив Яценюк.

«Що таке проект опорної школи? Це нова система освіти, якісної освіти для діток, які навчаються в маленьких містечках та селищах. Створюється система, де базова школа має інвестиції в навчання і інвестиції в якісні знання. Це означає, що в такій школі безкоштовний інтернет, до такої школи купуються нові класи фізики, математики, хімії, біології. В такій школі є мультимедійний комплекс з ІТ-технологіями. В такій школі відправляються кошти на ремонт спортивних залів і кабінетів. В такій школі здійснюються заходи з енергоефективності. Це пластикові вікна, це утеплення школи і це нормальні умови для того, щоб наші діти отримували якісні знання», - сказав прем’єр-міністр.

Він також зазначив, що в опорних школах для вчителів будуть створюватись умови для підвищення розмірів заробітної платні. Так як кошти від оптимізації мережі шкіл залишаються в цій базовій школі і можуть використовуватися директором школи на власний розсуд, для того щоб підвищити матеріально-технічне забезпечення школи та підвищити розмір заробітної платні для вчителів.

Кожна опорна школа буде мати філії, не менше трьох. Філія – це школи першого ступеня, тобто дітки, які навчаються з 1 по 4 клас. Далі діти після 4 класу будуть мати можливість навчатися в якісній опорній школі, яка відповідає критеріям, які я вам щойно визначив.

«Що необхідно для того, щоб така школа функціонувала? В першу чергу необхідні кошти. В минулому році ми дали 100 мільйонів гривень на те, щоби купити більше ніж 300 мультимедійних класів в цілому по країні. В поточному році Уряд виділяє 200 мільйонів гривень на те, щоби в Україні з’явилися такі базові опорні школи. Окрім цього, ми отримуємо донорську допомогу від міжнародних фінансових організацій. Загалом в поточному році ми повинні відкрити 100 базових опорних шкіл», - сказав Яценюк.

Він повідомив, що у поточному році уряд виділив 500 мільйонів гривень на придбання нових автобусів.

«На умовах співфінансування з місцевими органами влади до 1 вересня ми можемо купити тисячу шкільних автобусів. І тому я прошу органи місцевого самоврядування невідкладно оголосити тендери на придбання шкільних автобусів», - зауважив прем’єр.

Він також закликав місцеві органи влади направити кошти на ремонт доріг, для того щоб «діти на нових шкільних автобусах могли доїхати до нової якісної української опорної школи».

Немає коментарів:

Дописати коментар